Zdravé pečenie

Náročnosť
4/5
Čas prípravy
cca 240 minút
Kategória
kváskové
Vždy na jeseň mám chuť upiecť niečo z tekvice hokaido - najmä kvôli jej krásnej farbe. A tak Vám prinášam ďalší recept na tekvicové žemličky v tvare tekvičky. Na rozkvas budete potrebovať kvások tzv. lievito madre (tuhý kvas) z pšeničnej múky. (alebo typ múky manitoba)

Ingrediencie

120 g rozkvasu (lievito madre)
300 g polozrnnej múky AIDA 2.6 – zmes rôznych múk od bionákupy (alebo pšeničnej manitoby a celozrnnej pšeničnej dvojzrnky)
130 g TANGZHONG (30 g hladkej múky, 120 g rastlinného mlieka – povarením vytvoríte tzv. bešamel)
100 g tekvicového pyré 
20 g kokosového cukru
100 ml mlieka 
70 g trstinového cukru 
40 g rastlinného masla
lyžička tekvicového korenia 
8 g soli
1 vajíčko

Postup

Ako upiecť tekvicové žemličky?
Tekvicové žemličky

Suroviny na cesto zmiešajte v mixéri, postupne pridávajte zapracovať maslo – mieste striedavo na pomalom a rýchlejšom stupni až vypracujete hladké cesto. Cesto by sa malo odliepať od stien nádoby.

Necháme ho kysnúť zakryté na kuchynskej linke aspoň 2 až 3 hodiny. 

Cesto si rozdelíme na rovnaké časti (cca 125 g), vytvarujeme guličky a pomocou špagátika vytvoríme tekvičky. Tri časti spojíme dokopy a z troch strán obviažeme žemličky. Takto dáme na papier na pečenie a necháme podkysnúť. 

 

IMG_8652

Vytvarované osie hniezda zakryjeme a dáme na celú noc do chladničky. Ráno pečieme.

Tekvicové žemličky pečieme na 220 stupňoch asi 10 minút. Potom stiahneme teplotu na 180 stupňov a dopekáme, kým nemajú peknú zlatú farbu.

Po miernom vychladnutí vyberiete motúzok a namiesto stopky môžete vložiť mandľu. 

IMG_8706

Kvások

Lievito madre sa prikrmuje múkou a vodou v pomere 1:2 v prospech múky. Napr. 100 g múky, 50 ml vody. Najčastejšie pšeničnou hladkou, mne sa osvedčila aj manitoba. Ak máte problém s pšeničnou múkou, v pohode použite aj špaldovú.

Promo

Ďalšie chutné recepty

[jr_instagram id="1"]