Suroviny na cesto zmiešajte v mixéri, postupne pridávajte zapracovať maslo – mieste striedavo na pomalom a rýchlejšom stupni až vypracujete hladké cesto. Cesto by sa malo odliepať od stien nádoby.
Necháme ho kysnúť zakryté na kuchynskej linke aspoň 2 až 3 hodiny.
Cesto si rozdelíme na rovnaké časti (cca 125 g), vytvarujeme guličky a pomocou špagátika vytvoríme tekvičky. Tri časti spojíme dokopy a z troch strán obviažeme žemličky. Takto dáme na papier na pečenie a necháme podkysnúť.
Vytvarované osie hniezda zakryjeme a dáme na celú noc do chladničky. Ráno pečieme.
Tekvicové žemličky pečieme na 220 stupňoch asi 10 minút. Potom stiahneme teplotu na 180 stupňov a dopekáme, kým nemajú peknú zlatú farbu.
Po miernom vychladnutí vyberiete motúzok a namiesto stopky môžete vložiť mandľu.