Zdravé pečenie

Ríbezľový koláč s bielkovou “perinkou”

Náročnosť
1/5
Čas prípravy
cca 40 minút
Kategória
ovocné koláče

Ingrediencie

250 g polohrubej múky
50 g pohánkovej (keď nechcete mixovať, dajte iba polohrubú pšeničnú múku)
100 g masla
70 g cukru
3 žĺtka
2 lyžičky prášku do pečiva

Bielková perinka
3 bielka
370 g ríbezlí
120 g čakankového sirupu (má rovnakú sladivosť ako cukor, ale na rozdiel od neho má vysoký obsah vlákniny a nízky glykemický index)

Postup

Recept na ríbezľový koláč. Výhodou ríbezľového koláča s bielkovou “perinkou” je, že to nie je žiadna veda. Cesto netreba vaľkať, čiže ak by ste ho robili aj s bezlepkovými múkami, s ktorými sa horšie pracuje, tak sa vám určite podarí.

Suroviny na cesto zmiešame do mrveničky, nasypeme na vymastený plech alebo vystlaný papierom na pečenie a lyžicou utlačíme.

Mám rada tenučké cesto, čiže odporúčam  plech veľkosti cca 35X30 cm.

Z bielok a sirupu si vyšľaháme tuhú penu a do nej následne primiešame ríbezle. Ja som mala tento raz ríbezle mrazené a dala som ich rozmrazené aj so šťavou a bolo to ok.

Na cesto rozotrieme bielkovú penu a dáme piecť do zlatova. Na 150 stupňoch asi 35-40 minút.

 

Tip na bezlepkovú verziu: dajte mix pohánkovej a ovsenej bezlepkovej múky.

 

Ríbezľový koláč – kalorické hodnoty na 100 g: 245 kcal

B:4,7 g

S: 31,3 g

T: 9,2 g

vláknina 9,5 g

 

 

Promo

Ďalšie chutné recepty

[jr_instagram id="1"]