Recept na ríbezľový koláč. Výhodou ríbezľového koláča s bielkovou “perinkou” je, že to nie je žiadna veda. Cesto netreba vaľkať, čiže ak by ste ho robili aj s bezlepkovými múkami, s ktorými sa horšie pracuje, tak sa vám určite podarí.
Suroviny na cesto zmiešame do mrveničky, nasypeme na vymastený plech alebo vystlaný papierom na pečenie a lyžicou utlačíme.
Mám rada tenučké cesto, čiže odporúčam plech veľkosti cca 35X30 cm.
Z bielok a sirupu si vyšľaháme tuhú penu a do nej následne primiešame ríbezle. Ja som mala tento raz ríbezle mrazené a dala som ich rozmrazené aj so šťavou a bolo to ok.
Na cesto rozotrieme bielkovú penu a dáme piecť do zlatova. Na 150 stupňoch asi 35-40 minút.
Tip na bezlepkovú verziu: dajte mix pohánkovej a ovsenej bezlepkovej múky.
Ríbezľový koláč – kalorické hodnoty na 100 g: 245 kcal
B:4,7 g
S: 31,3 g
T: 9,2 g
vláknina 9,5 g