Zdravé pečenie

Osie hniezda

Náročnosť
3/5
Čas prípravy
cca 120 minút
Kategória
Kysnuté
Mäkkulinké aj na druhý deň.

Ingrediencie

Cesto:

– 150 g rozkvaseného (pripraveného) lievito madre z múky manitoba
– 90 g rozpusteného masla
– 150 g špaldovej celozrnnej múky dmBio
– 200 g múky  manitoba
– 60 gtrstinového cukru
– špitka soli
– 200 ml  mlieka (môže byť aj rastlinné)

Plnka:

– 130 g masla
– 70 g trstinového cukru
– 24 g mletej škorice

Postup

Ako upiecť osie hniezda? Najprv si dáme do misy lievito madre, tzv. tuhý kvas a mlieko a dobre rozmiešame. Neskôr pridáme ostatné suroviny a necháme dobre vypracovať v kuchynskom robote. (alebo aj kľudne) Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote aspoň 3 hodiny, v chladničke kľudne aj celý deň či noc.

Zatiaľ si spravíme plnku. Maslo roztopíme a zmiešame so škoricou a cukrom. Dáme zatiaľ do chladničky.

Najradšej robím tak, že zhruba po 3 hodinách si dám podkysnuté cesto na pomúčenú dosku, vyvaľkám do obdĺžnika a potriem plnkou. Plnka nesmie byť veľmi horúca ani tuhá, tak akurát, aby sa stierkou dala pekne rozotrieť na cesto.

Z kratšej strany  (aby vyšlo  9 ks po cca 1,5 cm kúskoch) zvinieme závin a nakrájame na rovnaké kúsky.  Dáme do maslom vymastenej formy v odstupe. Krásne vykysnú a spoja sa.  Formu zvyknem dať do chladničky, ak chcem mať osie hniezda čerstvo upečené ráno. Prikryjeme igelitom.

Osie hniezda

Ráno rozohrejeme rúru na 200 stupňov,  formu zatiaľ necháme na linke v izbovej teplote.

Pečieme asi 30 minút, prvých 10-15 minút so záparením rúry, zvyšok bez. (spodný plech vyberieme).

“Pred pečením môžete každé osie hniezdo poliať lyžičkou sladkej smotany. Je to mňamka. :-)”

TIP

Ak robíte s tekutým kváskom:
Lyžica špaldového kvásku, 100 g  špaldovej celozrnnej múky, 80 ml vody, dobre zamiešať a nechať cez noc rozkvasiť na linke v izbovej teplote prikryté utierkou. Ráno odobrať 150 g rozkvasu a k  nemu pridať ostatné suroviny. Cesto dať do tepla, kysne asi 4 až 6 hodín, záleží od sily kvásku.

Promo

Ďalšie chutné recepty

Kváskový chlebík z pekárne SANA

Na kurzoch kváskového pečenia sa ma často pýtate, či viete spraviť dobrý kváskový chlieb v pekárni. Tak po tomto bude už moja odpoveď veľké ÁNO!

Jablkový koláč s feniklom

Ako upiecť bezlepkový jablkový koláč s feniklom? Nedávno som bola na úžasnej viacchodovej večeri v hoteli Albrecht, kde hostili výborní Jaroslav Židek a švédsky šéfkuchár

[jr_instagram id="1"]