Najprv si dáme do misy lievito madre, tzv. tuhý kvas a mlieko a dobre rozmiešame. Neskôr pridáme ostatné suroviny a necháme dobre vypracovať v kuchynskom robote. (alebo aj kľudne) Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote aspoň 3 hodiny, v chladničke kľudne aj celý deň či noc.
Zatiaľ si spravíme plnku. Maslo roztopíme a zmiešame so škoricou a cukrom. Dáme zatiaľ do chladničky.
Najradšej robím tak, že zhruba po 3 hodinách si dám podkysnuté cesto na pomúčenú dosku, vyvaľkám do obdĺžnika a potriem plnkou. Plnka nesmie byť veľmi horúca ani tuhá, tak akurát, aby sa stierkou dala pekne rozotrieť na cesto.
Z kratšej strany (aby vyšlo 9 ks po cca 1,5 cm kúskoch) zvinieme závin a nakrájame na rovnaké kúsky. Dáme do maslom vymastenej formy v odstupe. Krásne vykysnú a spoja sa. Formu zvyknem dať do chladničky, ak chcem mať osie hniezda čerstvo upečené ráno. Prikryjeme igelitom.
Ráno rozohrejeme rúru na 200 stupňov, formu zatiaľ necháme na linke v izbovej teplote.
Pečieme asi 30 minút, prvých 10-15 minút so záparením rúry, zvyšok bez. (spodný plech vyberieme).
“Pred pečením môžete každé osie hniezdo poliať lyžičkou sladkej smotany. Je to mňamka. :-)”