- Treba si urobiť rozkvas deň pred pečením, resp. ráno v ten deň, ako si chceme zarobiť cesto. Váš kvások, čo máte – či už ražný alebo pšeničný (aspoň lyžica) plus 50 g pšeničnej múky a 40 ml vody. Ak si chceme robiť rozkvas z lievito madre, kŕmime ho 1:2 v prospech múky. Necháme fermentovať pri izbovej teplote. Ak chceme mať istotu, že bude dobre fungovať, kľudne mu po troch hodinách pridajme ešte lyžicu múky, vody. Urobíme tzv. viacfázové kŕmenie. Pri sladkom pečení takto nakŕmim “rozkvas” kľudne aj 2x. Keď vidíme bublinky, kvások pekne rastie, môžeme zarobiť cesto
- Keď máme hotový rozkvas, zarobíme cesto: všetky suroviny okrem masla zmiešame v mixéri, maslo postupne zapracovávame, pokiaľ máme pekne hladké cesto, odliepajúce sa od stien nádoby mixéra.
- Necháme kysnúť na linke pri izbovej teplote aspoň 2-3 hodiny, prípadne dáme na noc do chladničky.
- Zvyknem dávať do chladničky na noc, ráno z cesta vyrobím koláčiky a nechám už iba na teple podkysnúť 1-2 hodiny.
- Ak mi kysne cesto na linke, treba sa riadiť očami, rozhodnúť sa podľa toho, ako kysne. Už spravené koláče môžu kysnúť potom tiež 2-4 hodiny.
- Pripravíme si plnku: tvaroh, mak, slivkový lekvár – podľa Vašich preferencií. Bohužiaľ, presné množstvá zatiaľ pre vás nemám. 🙂
- Vykysnuté cesto vyvaľkám, pohárom či vykrajovátkom vykrojím väčší kruh, každý naplním tvarohovou plnkou, ukladám na papier na pečenie spojom dole, následne sploštím a navrch dám ešte lekvár (prípadne mak) a mrveničku. Necháme podkysnúť.
- Pečieme na cca 180 stupňoch so záparou (na spodný rozhorúčený plech vylejeme asi 2 dcl vody) cca 20 – 25 minút, kým nie sú pekne do zlata upečené.
Plnka: odhadom – asi 300-400 g tvarohu, cukor, vanilka, citrónová kôra,
Mandľová mrvenička: mandľová múka alebo pomleté mandle, pšeničná múka, cukor, maslo
- Varianta s droždím: namiesto kvásku môžete použiť polku droždia (aj so sušeným je to možné)
- Kysnutie: asi cca 1-2 na linke, vytvarovať koláčiky a nechať podkysnúť cca 1 hodinu.