Zdravé pečenie

Kváskový chlieb, ktorý sa vždy podarí a bude chutiť. Skúsite?

   

Recept na cca 550 g bochník:

  1. 150 g aktívneho ražného celozrnného kvásku (voláme ho tiež rozkvas)
    Tento aktívny kvások pripravený na pečenie získame z ražného kvásku, ktorý máme v chladničke a pridaním 100 g celozrnnej ražnej múky a 100 ml vody. Necháme rozkvasiť, najlepšie počas celej noci, na linke, prikryté, aby nám kvások neobschol. Ráno z neho odložíme dve lyžice do chladničky na ďalšie pečenie a zo zvyšku zarobíme chlieb.

150 g špaldovej chlebovej múky

100 g celozrnnej špaldovej múky

8 g soli

2 g rasce

1 lyžička medu alebo sladenky (nemusí byť), podporuje to kvasný proces

2 lyžice slnečnice a/alebo vlašských orechov – vopred namočených

160 ml vody

Suroviny zmiešame, aby sa dobre spojili.  Môžeme cesto nechať spracovať v mixéri. Cesto by malo byť voľné, pružné, elastické. Necháme v mise asi 1,5 hodiny, za ten čas preložíme zo strany na stranu. (Natiahneme a preložíme ako keby cez seba). Po tomto čase si cesto dáme na pomúčenú dosku a prekladaním vypracujeme bochník. Môžeme sa s cestom trošku pohrať – môžeme ho rolovať, naťahovať, prekladať ako takú šatôčku. Potom stočíme do bochníka a vložíme do pomúčenej ošatky (najlepšie škrobom alebo pohánkovou múkou)  alebo do nejakej nádoby a necháme kysnúť. Najlepšie cez noc a v chladničke.

Kváskový chlieb môže kysnúť v chladničke až 24 hodín a nič sa mu nestane, naopak, kváskovému chlebíku prospieva dlhšie kysnutie v chlade.

Ak sa neviete dočkať, necháte kysnúť chlebík na linke v teple a za 4 až 6 hodín môžete piecť. Čas kysnutia záleží od okolitej teploty, od sily kvásku.

kváskový chlieb vykysnutý

Pečieme na dobre rozhorúčenom plechu, najlepšie na kameni – tá teplota plechu či kameňa pomôže tomu, aby nám chlebík neklesol, ak je hydratovanejšie cesto, ale aby sa krásne zdvihol. Tiež tomu napomáha para, ktorú si vytvoríme hneď po vložení chlebíka do rúry. Na kurzoch sa vždy kočky bavia na mojom slovnom spojení “chrstneme tam vodu”. Takže ako?

Do rúry dáme dva plechy, jeden na spodok – tam pôjde voda. Keď máme rúru dobre rozpálenú, na horný plech na papier na pečenie preložíme chlieb z ošatky a kým zavrieme rúru, vlejeme na spodný rozhorúčený plech asi 2 dcl vody a rýchlo zavrieme. Táto para nám napomôže krásnemu zdvihnutiu chlebíka ale tiež tomu, aby kôrka bola krásne chrumkavá ale nie veľmi tvrdá. Prvých 10 minút pečieme na teplote 250 stupňov a zvyšok na 200 stupňoch. Celkový čas pečenia je asi 35 až 38 minút. Samozrejme, záleží od typu rúry. Ak chcete vedieť, či je chlebík už hotový, poklopte na neho zo spodnej strany, bude to znieť tak duto. Po upečení chlieb vyberte a dajte dobre vychladnúť na mriežku. Odporúčam vydržať a nerozrezať aspoň dve hodiny po upečení – skúste vydržať aj dhšie. 🙂 Chlebík sa vám odmení krásnou striedkou.

kváskový chlieb

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :