Posýpkový koláč s tvarohom patrí k rýchlym dobrotám, ktoré rozhodne stoja za to! V našej domácnosti sa zjedol okamžite.
Môj najmenší sa ho nevedel dojesť. 🙂
Tento raz som na prípravu posýpkového koláča s tvarohom zvolila celozrnnú špaldovú múku a mleté lieskovce.
Ak chcete, potrebné suroviny môžete vážiť alebo použite hrnčeky, prípadne množstvo odhadnite od oka, ako pri crumble.
Pre bezlepkovú verziu použite lieskovce, mandle a pohánkovú múku.
Na prípravu posýpkového koláča s tvarohom a drobným ovocím budeme potrebovať:
Posýpku, ktorú vypracujeme z týchto surovín
- 1 hrnček špaldovej celozrnnej múky (asi 160 g),
- menší hrnček mletých lieskovcov (asi 100 g),
- 70 g sladidla – ja som použila tmavší trstinový cukor s vyšším obsahom melasy,
- 70 g rozpusteného masla,
- 2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva.
Samotná posýpka chutí geniálne a najradšej by som ju celú len tak zjedla!! 🙂
Plnku, ktorú vytvoríme zmiešaním nasledujúcich ingrediencií
- 2 ks tvarohu (500 g),
- 1 kyslá smotana (250 ml),
- 4 až 5 lyžíc trstinového cukru,
- 2 ks vanilkového cukru,
- 1 vanilkový puding – nevariť, použiť ako prášok
- 200 g drobného ovocia – dala som čučoriedky, čierne a červené ríbezle
Posýpkový koláč – postup prípravy:
Formu vo veľkosti 26 cm vysteľte papierom na pečenie. Potom do nej nasypte 2/3 posýpky. Ak chcete, aby bol koláčik vyšší, použite menšiu formu.
Na vrch posýpky vylejte tvarohovú plnku zmiešanú s drobným ovocím, zarovnajte a zasypte posýpkou.
Posýpkový koláč s tvarohom pečte približne 40 minút na 180-tich stupňoch, kým nezíska krásnu zlatistú farbu.
Hotovo! Jednoduchý, rýchly a úžasný koláč je na svete. Prajem dobrú chuť. 🙂
Foto: Denisa Potičná
Ak hľadáte iné koláče s tvarohom, skúste napríklad tieto muffiny s ricottou alebo polentový špaldový koláč .