Ako pripraviť marhuľový koláč s mandľami? Ak je vaša polica v špajzi plná zaváraninových pohárov s marhuľovým lekvárom alebo kompótom a na stole na vás pozerá ešte pár kíl nespracovaných marhúľ, koláč s mandľami je tým najlepším riešením.
Zachránite nielen špajzu, ale určite potešíte svoje deti, manžela, či blízkych priateľov.
Je čas vysúkať si rukávy a pustiť sa do pečenia šťavnatého koláča. 🙂
Marhuľový koláč s mandľami – ingrediencie:
ingrediencie na mandľový korpus
- 200 g pomletých mandlí (zíde sa aj niekoľko nepomletých mandlí navyše, použijeme ich na vrch koláča)
- l lyžička mandľovej arómy (môže, ale nemusí byť)
- 50 g špaldovej celozrnnej múky s troškou prášku do pečiva
- 60 g xylitolu
- 90 g rozpusteného masla
- 2 vajíčka – bielka vyšľahať zvlášť
vrchná časť koláča
- 500 g marhúľ
- 2 lyžice trstinového cukru alebo javorového sirupu
- trošku masla
- mandľová aróma
Žĺtka oddelíme od bielok, z ktorých vyšľaháme tuhý sneh. Ručne spracujeme žĺtka a ostatné suroviny na korpus, ku ktorým nakoniec jemne vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto dáme do formy vo veľkosti 24 cm.
Na vrch cesta položte vykôstkované marhule, rezom navrch. Do každej z nich dajte jednu olúpanú mandľu. Potom marhule potrite troškou rozpusteného masla s mandľovou arómou.
Nakoniec, kvôli kyslosti marhúľ, koláč posypte 2 lyžicami trstinového cukru. Marhuľový koláč s mandľami pečte približne 40 minút na 170 stupňoch.
Koláč je hotový, keď sú marhule mäkké a skaramelizované. 🙂