Ako upiecť citrónové mini bábovky?
Keď som videla krásnu formu od Potten and Pannen, hneď som si v nich predstavila tieto citrónové mini bábovky. Spravila som minibábovky aj v tvare kuriatok.
Sladené alternatívnym sladidlom – čakankovým sirupom. Je to z koreňa čakanky. Vyniká mimoriadne vysokým obsahom prospešnej vlákniny a glykemickým indexom menším ako 5.
Recept 6 ks menších báboviek
- 150 g špaldovej hladkej múky
- 50 g pomixovaných ovsených vločiek
- 4 vajíčka (žĺtka a bielka zvlášť)
- 2 čajové lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 160 g čakankového sirupu (ryžového alebo kokosového sirupu)
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkovej esencie
- 1 dcl olivového oleja
- 1 dcl vody
- 2 polievkové lyžice celého maku
- 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžica citrónovej kôry
Postup:
Žĺtka si vymiešame so sladidlom do peny, pridáme esenciu, olej, vodu a citrónovú šťavu. Do múky zamiešame prášok do pečiva, pridáme mak a citrónovú kôru a primiešame k žĺtkovej zmesi. Nakoniec jemne primiešame do tuha vyšľahané bielka so štipkou soli.
Pečieme zhruba 35 minút pri teplote 180 stupňov.
Tip: najprv si vyšľahajte bielka a potom tými istými metličkami môžete vyšľahať žĺtka. Ušetríte jedno umývanie i čas. 🙂