Zdravé pečenie

Florentínky sa medzi ostatnými vianočnými koláčikmi vynímali svojou krásou i chuťou.

Ak chcete mať bezlaktózovú verziu, kľudne použite rastlinný kokosový tuk a kokosové mlieko alebo smotanu (tú hustejšiu časť z mlieka).

Florentínky

 

Florentínky – cesto:

300 gr múky špaldovej /pol na pol s celozrnnou/

1 lyžička bezfosfátového prášku do pečiva

80 g kokosového sirupu (kľudne použite sladidlo, ktoré používate)

pol kávovej lyžičky vanilky

2 vajíčka

120 g masla alebo kokosového tuku

Náplň:

50 g masla

80 g sladidla a 2 lyžice medu – zahriať tak dlho, až je do hneda, pridať trošku mandľovej smotany (ak nemáte, použite obyčajnú smotanu na šľahanie)

100 gr. lupienkov mandlí

80 g pomletých mandlí/môžu byť aj pomleté lieskové oriešky/

50 gr. nasekaných hrozienok

trošku pravej vanilky

Variť tak dlho, kým sa hmota nespojí.

Postup:

Spravíme si plnku.

Z cesta vykrojíme kolieska, ktoré pečieme na 180 stupňov cca 5 minút, potom na ne poležíme plnku a ešte dopekáme, okolo 10 minút, treba ich sledovať, čas sa môže líšiť.

Po vychladnutí zdobíme ešte čokoládou – horká čokoláda roztopená s lyžičkou kokosového oleja.

Foto: Denisa Potičná, Foodstyling: Zuzana Haláková

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :