Florentínky sa medzi ostatnými vianočnými koláčikmi vynímali svojou krásou i chuťou.
Ak chcete mať bezlaktózovú verziu, kľudne použite rastlinný kokosový tuk a kokosové mlieko alebo smotanu (tú hustejšiu časť z mlieka).
Florentínky – cesto:
300 gr múky špaldovej /pol na pol s celozrnnou/
1 lyžička bezfosfátového prášku do pečiva
80 g kokosového sirupu (kľudne použite sladidlo, ktoré používate)
pol kávovej lyžičky vanilky
2 vajíčka
120 g masla alebo kokosového tuku
Náplň:
50 g masla
80 g sladidla a 2 lyžice medu – zahriať tak dlho, až je do hneda, pridať trošku mandľovej smotany (ak nemáte, použite obyčajnú smotanu na šľahanie)
100 gr. lupienkov mandlí
80 g pomletých mandlí/môžu byť aj pomleté lieskové oriešky/
50 gr. nasekaných hrozienok
trošku pravej vanilky
Variť tak dlho, kým sa hmota nespojí.
Postup:
Spravíme si plnku.
Z cesta vykrojíme kolieska, ktoré pečieme na 180 stupňov cca 5 minút, potom na ne poležíme plnku a ešte dopekáme, okolo 10 minút, treba ich sledovať, čas sa môže líšiť.
Po vychladnutí zdobíme ešte čokoládou – horká čokoláda roztopená s lyžičkou kokosového oleja.
Foto: Denisa Potičná, Foodstyling: Zuzana Haláková