Ako na upiecť rumové perníky? Tento recept môžete spraviť aj z vášho bežného perníkového cesta. Alebo aj z tohto najobľúbenejšieho receptu na blogu – špaldové perníky. Je to veľká dobrota. Marcipán vo vnútri a následná rumová chuť vás očarí.
V recepte je marcipán, ktorý dávame na vykrojené perníkové koliesko. Tu je môj tip na domáci marcipán:
Olúpané mandle, najemno pomleté, mandľová esencia, 1 bielok, práškový cukor. Schválne nepridávam množstvá, vyskúšajte si to na malom množstve mandlí, cukru.
Základom sú mandle, čiže čím viac mandlí je v pomere k cukru a bielku, tým lepšie. Najprv zmiešajte mandle, trochu cukru, esenciu a trošku bielka. A premieste. Cukor a bielko pridávajte dovtedy, kým bude mať požadovanú konzistenciu.
Rumové perníky – recept:
50 g kukuričnej hladkej múky,
100 g pohánkovej múky (čo najmenej aromatickej)
150 g tapiokovej múky(škrob)
160 g medu,
90 g masla, 2 vajcia,
1 čajová lyžička mletej škorice,
2 čajové lyžičky perníkového korenia,
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
marcipán na plnenie, rum a trstinový cukor na obaľovanie
Postup:
Všetko, okrem múky, dáme do hrnca a vo vodnom kúpeli všetko rozpustíme za sústavného miešania asi 5 minút. Necháme oddychovať asi 10 minút a pridáme múku.
Vymiesime cesto a necháme aspoň dve hodiny v chlade, najlepšie cez noc. S cestom sa výborne robilo, napriek tomu, že je bezlepkové.
Cesto vyvaľkáme na tenšiu placku, vykrajujeme kolieska o priemere asi 3cm a na každý dáme kúsok marcipánu a spravíme guličku.
Pečieme na 180 tich stupňoch krátko, cca 10 až 12 minút.
Po upečení ešte teplé namáčame v rume a obaľujeme v trstinovom cukre. Rumom nešetríme. 🙂 Necháme potom uschnúť na tácke. Ak ich ešte aj také obalené opäť namočíte v rume, sú ešte lepšie. Je to nenormálna mňamka. 🙂
Foto: Denisa Potičná, food styling: Zuzana Haláková