Milujem obrátený marhuľový koláč s karamelom. Robím ho dosť málo, lebo sezóna marhúľ je tak krátka a ja ich často len jednoducho zjem – konzumujem ich priam na kilá.
Ale na tento koláčik som si odložila pol kila a dobre som spravila. Použila som cirokovú múku, ktorá je prirodzene bezlepková a má vysoký obsah vlákniny. Cirok je bohatý na antioxidanty, minerály – horčík, železo, fosfor, draslík, mangán, meď, selén, zinok a vitamíny – hlavne B6, B1, B2 a niacín. Cirok sa radí medzi protizápalové rastliny. Rada používam túto múku aj do bezlepkových chlebíkov.
Obrátený marhuľový koláč s karamelom – recept:
Karamel
500 g marhúľ odkôstkovaných
60 g kokosového cukru
3 lyžice citrónovej šťavy
Cesto
4 vajíčka
80 g kokosového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
100 g cirokovej múky Adveni
1/2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
60 g mletých mandlí
50 g prepusteného masla – tzv. ghí
Postup:
Obdĺžnikovú alebo okrúhlu formu cca 20 cm vymastíme maslom.
Na panvici si spravíme karamel z cukru a citrónovej šťavy, cukor najprv necháme rozpustiť a na silnejšom ohni necháme cukor skaramelizovať asi 5 minút. Nalejeme karamel do formy a na to položíme reznom stranou polky marhúľ.
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a začneme robiť cesto. Vyšľaháme celé vajíčka s cukrom a vanilkovým extraktom do peny – kľudne aj 8-10 minút. Postupne zapracujeme múky s kypriacim práškom do pečiva, mandľami a rozpusteným maslom. Hotové cesto nalejeme do formy a pečieme asi 35 až 40 minút. Či je cesto hotové, zistíme tak, že zapichneme špajdľu do stredu koláča a vyjde suchá. Necháme koláč chvíľu vychladnúť a potom ho preklopíme.
Koláčik je super šťavnatý, marhule pustia veľa šťavy, tak akurát sladký. Dajte vedieť, ako sa Vám podaril.
Foto: Denisa Potičná