Zdravé pečenie

Milujem obrátený marhuľový koláč s karamelom. Robím ho dosť málo, lebo sezóna marhúľ je tak krátka a ja ich často len jednoducho zjem – konzumujem ich priam na kilá.

Ale na tento koláčik som si odložila pol kila a dobre som spravila. Použila som cirokovú múku, ktorá je prirodzene bezlepková a má vysoký obsah vlákniny. Cirok je bohatý na antioxidanty, minerály – horčík, železo, fosfor, draslík, mangán, meď, selén, zinok a vitamíny – hlavne B6, B1, B2 a niacín. Cirok sa radí medzi protizápalové rastliny. Rada používam túto múku aj do bezlepkových chlebíkov.

Obrátený marhuľový koláč s karamelom – recept:

Karamel

500 g marhúľ odkôstkovaných

60 g kokosového cukru

3 lyžice citrónovej šťavy

Cesto

4 vajíčka

80 g kokosového cukru

1 lyžička vanilkového extraktu

100 g cirokovej múky Adveni

1/2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva

60 g mletých mandlí

50 g prepusteného masla – tzv. ghí

bezlepkový marhuľový koláč

Postup:

Obdĺžnikovú alebo okrúhlu formu cca 20 cm vymastíme maslom.

Na panvici si spravíme karamel z cukru a citrónovej šťavy, cukor najprv necháme rozpustiť a na silnejšom ohni necháme cukor skaramelizovať asi 5 minút. Nalejeme karamel do formy a na to položíme reznom stranou polky marhúľ.

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a začneme robiť cesto. Vyšľaháme celé vajíčka s cukrom a vanilkovým extraktom do peny – kľudne aj 8-10 minút. Postupne zapracujeme múky s kypriacim práškom do pečiva, mandľami a rozpusteným maslom. Hotové cesto nalejeme do formy a pečieme asi 35 až 40 minút. Či je cesto hotové, zistíme tak, že  zapichneme špajdľu do stredu koláča a vyjde suchá. Necháme koláč chvíľu vychladnúť a potom ho preklopíme.

Koláčik je super šťavnatý, marhule pustia veľa šťavy, tak akurát sladký. Dajte vedieť, ako sa Vám podaril.

Foto: Denisa Potičná

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :