Ak Vám zostane pri pečení chleba navyše kvások, skúste kváskové lievance. Z uvedeného množstva surovín upečiete asi 16 kúskov.
Kváskové lievance – cesto:
120 g hotového ražného celozrnného kvásku(už prekvaseného cez noc)
50 g vločiek
100 g špaldovej celozrnnej múky
70 g pohánkovej múky
260 ml mandľového mlieka (môže byť aj normálne mlieko)
2 ks vanilkový cukor
lyžica kokosového cukru alebo ryžového sirupu
1 vajíčko
Keďže som makoholik, do polky cesta som pridala lyžicu maku – môže byť pomletý ale aj celý.
Všetky suroviny okrem vajíčka dobre premiešame,prikryjeme igelitom a dáme prekvasiť aspoň na dve hodiny. Samozrejme, záleží od sily kvásku. Ak uvidíte bublinky,je to ten správny čas pridať vajíčko. Dobre premiešame a necháme prikryté kvasiť ešte minimálne pol hodinu.
Ak by ste robili cesto večer, kľudne zamiešajte na lievance a nechajte kvasiť celú noc na kuchynskej linke. Ráno pridajte iba vajíčko a máte slávnostné raňajky.
Lievance vyprážame na panvici potretej ghi maslom. Podávala som ich s ricottou a marhuľovým džemom alebo s čerstvým mangom.
Foto: Denisa Potičná
Food styling: Zuzana Haláková