Ako upiecť čedarové žemličky?
- Rozkvas, múky, tekutiny si zmiešame, necháme prebehnúť fermentolýzu (lepšie začne pracovať lepok) aspoň hodinu. Potom pridáme soľ, masť a dobre vymiesime v robote asi 10 minút, potom necháme odstáť aspoň 2 minúty a opäť miesime aspoň 8 minút, kým sa cesto pekne neodliepa od stien mixéra. (časy sú len orientačné)
- Po dobrom vymiesení necháme prikryté kysnúť na linke cca 3-4 hodiny, počas tejto doby cesto 4-5x preložíme.
- Vykysniuté cesto roztiahneme na pomúčenej doske, posypeme syrom a stočíme do bochníka. Ten rozdelíme na 5 rovnakých častí, uťahovaním vytvoríme žemličky. Položíme ich na papier na pečenie spojom dole. Ak používate ošatku ako mám ja, vtedy ich dávate spojom hore.
- Následne necháme dokysnúť na linke 3-4 hodiny alebo aj viac hodín v chladničke.
- Po vykysnutí ich potrieme mliekom, posypeme nastrúhaným syrom a dáme piecť.
Zvyknem robiť cesto poobede, do ošatky stočím na noc a dávam kysnúť do chladničky. Doobeda pečiem.
- Čedarové žemličky pečieme pri teplote 230 stupňov prvých 15 minút, neskôr sťahujeme teplotu na 190 stupňov a dopekáme zhruba ďalších 15 minút. Pozor, ak by nám horel syr, treba zakryť alobalom.