Zdravé pečenie

Čedarové žemličky

Náročnosť
2/5
Čas prípravy
cca 120 minút
Kategória
Kysnuté
Pre milovníkov čedaru ako stvorené.  Keď ho miluješ, nemáš čo riešiť. :-) Kvások si prikrmujem ražnou celozrnnou múkou od Penamu, takisto aj rozkvas.

Ingrediencie

70 g ražného kvásku (rozkvasu) 
80 g ražnej chlebovej múky od Mukykvaskovanie
220 g pšeničnej múky 00
100 ml mlieka
110 g vody
50 g masti
50 g syra čedar (na kocky nakrájaný) plus syr nahrubonastrúhaný navrch
10 g soli

Postup

Ako upiecť čedarové žemličky?

  1. Rozkvas, múky, tekutiny si zmiešame, necháme prebehnúť fermentolýzu (lepšie začne pracovať lepok) aspoň hodinu. Potom pridáme soľ, masť a dobre vymiesime v robote asi 10 minút, potom necháme odstáť aspoň 2 minúty a opäť miesime aspoň 8 minút, kým sa cesto pekne neodliepa od stien mixéra. (časy sú len orientačné)
  2. Po dobrom vymiesení necháme prikryté kysnúť na linke cca 3-4 hodiny, počas tejto doby cesto 4-5x preložíme.
  3. Vykysniuté cesto roztiahneme na pomúčenej doske, posypeme syrom a stočíme do bochníka. Ten rozdelíme na 5 rovnakých častí, uťahovaním vytvoríme žemličky. Položíme ich na papier na pečenie spojom dole. Ak používate ošatku ako mám ja, vtedy ich dávate spojom hore.
  4. Následne necháme dokysnúť na linke 3-4 hodiny alebo aj viac hodín v chladničke.
  5. Po vykysnutí ich potrieme mliekom, posypeme nastrúhaným syrom a dáme piecť. Ako upiecť čedarové žemličky?

    Zvyknem robiť cesto poobede, do ošatky stočím na noc a dávam kysnúť do chladničky. Doobeda pečiem.

  6. Čedarové žemličky pečieme pri teplote 230 stupňov prvých 15 minút, neskôr sťahujeme teplotu na 190 stupňov a dopekáme zhruba ďalších 15 minút.  Pozor, ak by nám horel syr, treba zakryť alobalom.

 

 

Promo

Ďalšie chutné recepty

Cibuľový chlieb s čiernym sezamom

Ako upiecť cibuľový chlieb? Tento chlebík sme si robili na mojom druhom “live” pečení na instagrame a facebooku. Ráno sme si zamiesili (ja ešte v

Mini štóly

Občas som si rada kúpila štólu. A tak som si tento rok spravila kváskovú, s kopou kandizovaného ovocia. Kto má rád marcipán, môže do nej

[jr_instagram id="1"]