Ako upiecť jablkový cheesecake? Kto má rád na jeseň jablká, škoricu a miluje cheesecakes, nech určite vyskúša. Obzvláštňuje ho škoricovo-kokosová posýpka.
Jablkový cheesecake s posýpkou – recept:
Korpus
150 g sušienok celozrnných alebo bezlepkových
40 g masla
1 lyžica kakaa
lyžička škorice
Ja som použila aj makové bio keksíky, ktoré kupujem v Rakúsku, v Hoferi.
Keksíky si rozmixujeme, pridáme rozpustené maslo, škoricu.Cesto natlačíme do okrúhlej formy 24 cm a dáme do chladničky. Alebo si môžete urobiť viac menších cheesecakov v tartaletkových formách (12 cm)
Náplň
3 až 4 jablká – pokrájané na kúsky a podusené v troške vody so škoricou a kardamónom (pol lyžičky) asi 5 minút
70 g kokosového alebo brezového cukru (nízkoglykemické sladidlo)
1 vajíčko
500 g tvarohu alebo ricotty
Všetky suroviny na plnku – okrem jabĺk – zmixujeme ponorným mixérom a polovicu dáme na vychladnutý korpus. Na ňu poukladáme ochutené jablká a zakončíme tvarohovou plnkou.
Dáme piecť do rúry asi na 30 minút. Prvých desať minút pečieme na 210 stupňoch, neskôr stiahneme na 180 stupňov. Po tomto čase dáme ešte navrch posýpku a necháme zapiecť, kým nemá peknú zlatú farbu. Asi 10-15 minút.
Posýpka
kokosová múka, škorica, maslo, kokosový cukor – množstvo podľa toho, koľko tej posýpky chcete mať.
Cheesecake je dobré piecť v zaparenej rúre, čiže môžete mať na spodku plech s vodou alebo môže byť priamo na tomto plechu s vodou forma s cheesecakom. Ja uprednostňujem dva plechy. Pri tom prvom spôsobe hrozí, že sa vám do formy dostane voda a korpus nebude chrumkavý ale rozmočený. Prípadne môžete spodok formy obaliť do alobalu.
Po upečení ho necháme aspoň hodinu v zatvorenej rúre.
Foto: Lucia Hô-Chí
Food styling: Zuzana Haláková