Ako upiecť tvarohovo-makový mriežkový koláč? Tvaroh a mak je u nás overená kombinácia. Podobné ako štedrák, len bez orechov, aspoň nebude tak sýty. Ale v bezlepkovej kombinácií.
Tvarohovo-makový mriežkový koláč – recept:
100 g mandľovej múky
50 g kokosovej múky
100 g tapiokového škrobu
130 g masla
1 vjíčko
Plnky:
Maková – 200 g maku, 1/2 vanilkového pudingového prášku, 300 ml vody, slivkový lekvár bez cukru (5 lyžíc), prípadne sladidlo, ak sa žiada.
Zmiešame, povaríme 2 minútky.
Tvarohová – 250 g tvarohu, citrónová kôra a sladidlo od chuti
Suroviny zmiešame, necháme hodinu odležať v chlade. 2/3 cesta vyvaľkáme a vložíme do vymastenej formy veľkosti asi 20 cm, vyplníme aj boky formy.
Naplníme plnkami.
Navrch spravíme zo zvyšného cesta mriežky. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 180 tich stupňoch asi 40 minút, kým mriežky nechytia zlatú farbu.
Foto: Denisa Potičná