Ako pripraviť makový koláč? Milujem mak. Určite to viete, ak sledujete môj blog. 🙂
Tak aj pred Vianocami nemohol chýbať čisto makový koláč, ešte k tomu vegánsky, bezlepkový. Dopadol super.
Makový koláč – recept:
100 g pohánkovej múky
50 g kokosovej múky (alebo mandľovej múky)
50 g tapiokového škrobu
1 lyžica vegavajo (náhrada vajíčka) alebo chia semiačok
120 ml pomarančového džúsu (môže byť aj rôzny iný)
60 g mandľového masla (powerlogy) alebo rastlinného vegánskeho masla
20 g cukru (trstinový alebo kokosový)
Tip na naozaj chutný mak od Pemak Patince tu:
Plnka:
200 g pomletého maku, 70 g trstinového cukru, slivkový alebo marhuľový lekvár podľa chuti (4 lyžice), citrónová kôra, 1/2 vanilkového pudingového prášku, 300-350 ml vody (alebo rastlinného mlieka)
Suroviny na plnku zmiešame v hrnci a povaríme asi 3 minúty. Na koláč dávame vychladnuté.
Postup:
Uvedené suroviny zmiešame, necháme chvíľku odležať v chlade. Trošku cesta si odložíme na vykrajovanie rôznych tvarov alebo srdiečok. Naplníme formu zvyšným cestom, buď rozvaľláme alebo natlačíme do formy, navrstvíme makovú plnku, pokryjeme povykrajovanými tvarmi a dáme piecť. Pečieme asi 35 minút na 180tich stupňoch.
Foto: Denisa Potičná