Kokosová bublanina s jahodami a rebarborou – túto bublaninu som “zbúchala” jeden večer veľmi narýchlo. Keďže som použila opäť raz prirodzene bezlepkové múky, myslela som, že to nemusí dopadnúť “jedlo”. Ale dopadlo.
Okrem bieleho maku z Jarnej som namiešala kokosovú múku, ktorá je vlastne odtučnená kokosová dužina zomletá na jemný prášok. Má najmä vysoký obsah vlákniny, nízky obsah jednoduchých cukrov, čiže nízky glykemický index. Má pozitívny vplyv na nervovú sústavu a štítnu žľazu. Táto múka dosť saje tekutinu, čiže treba jej dať menšie množstvo alebo pridať tekutú zložku.
Ďalej skvelú cirokovú múku pre jej výborné pekárske schopnosti. Až polovicu bežnej múky môžete nahradiť v recepte. Cirok má vysoký podiel kvalitných bielkovín. Podobne ako quiona či amarant. Vďaka vysokému obsahu proteínov je vhodný pre vegetariánov, vegánov a makrobiotikov. Je bohatý tiež na antioxidanty, vitamíny skupiny B a niektoré minerály ako vápnik, draslík a horčík. Táto múka je vhodná pre sladké aj slané pečenie.
Kokosová bublanina s jahodami a rebarborou – recept na menší plech. cca 25×32 cm
3 vajíčka
50 g nemletého bieleho maku
50 g kokosovej múky Adveni
150 g cirokovej hladkej múky Adveni
120 g kokosového cukru
60 g kokosového oleja
100 až 120 ml rastlinného mlieka, ja som mala otvorené v chladničke kupované ryžové, výborné je aj kokosové alebo mandľové, aj doma robené (množstvo prilievajte postupne, podľa toho, ako nám ho nasaje kokosová múka)
2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
jahody, rebarbora – podľa chuti
Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme postupne ostatné suroviny. Ak by ste mali minútku navyše, vyšľahajte najprv bielka, potom žĺtka s cukrom.
Vylejte na plech s papierom na pečenie, pokľaďte ovocím a posypte lyžicou cukru, nakoľko je rebarbora kyslejšia. Keby som mala čas pripraviť ešte aj posýpku napríklad z mandľovej múky, bolo by to dokonalé. Ale chutila aj bez nej.