Ako upiecť semolinový chlieb? Tento chlebík som upiekla prvý raz v lete v čarovnej Puglii počas našej dovolenky. Brala som so sebou trošilinku ražného kvásku, však čo keby náhodou nevydržím bez voňavého kváskového pečenia. 🙂 A veru, kuchyňa a aj celý dom mal prenádhernú atmosféru, tam sa nedalo nepiecť.
Semolinový chlieb – štartér:
Lyžica materského ražného kvásku
130 g semolina múky
130 ml vody
Cesto:
250 g aktívneho semolina kvásku
400 g semoliny
300 ml vody
12 g soli
Postup: Štartér si vytvoríme zmiešaním kvásku s vodou a múkou. Necháme rozkvasiť prikryté počas noci na kuchynskej linke.
Ráno si navážime 250 g rozkvasu zo semoliny, zvyšok odložíme späť do chladničky.
Pridáme múku, 250 ml vody, dáme do robota dobre vymiešať a do zvyšku vody zamiešame soľ. Cesto necháme odstáť aspoň pol hodinu a prilejeme zvyšok vody so soľou. Dobre zapracujeme.
Necháme cesto odležať prikryté aspoň hodinu. Počas tejto doby môžeme cesto v mise 1x preložiť.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku, hnetením a prekladaním vytvarujem bochník a dáme kysnúť do ošatky. Necháme kysnúť prikryté 3 až 5 hodín alebo dlhšie v chladničke.
Na tomto kysnutí ma baví to, že si ho vieme načasovať podľa našej časovej zaneprázdnosti. Podľa toho ako stíhame, dáme rozkvasiť kvások buď večer alebo ráno a od toho sa odvíja načasovanie ostatných krokov. Ja uprednostňujem spraviť si cesto na večer, nechať ho kysnúť v chladničke a skoro ráno upiecť. Môžete prekvapiť zvyšok rodiny čerstvými raňajkami.
Pečieme v dobre rozohriatej rúre na rozpálenom plechu na 250 stupňoch – 10 minút, neskôr stiahneme teplotu na 200 stupňov. Celkový čas pečenia asi 38 minút. Záleží tiež od vlastností Vašej rúry.
Foto: Lucia Hô-Chí, Food styling: Zuzana Haláková