Zdravé pečenie

Kváskový chlebík z domácej pekárne? Kedysi dávno som veľmi túžila po tejto pekárni. Sny sa plnia… 🙂

Kváskový chlebík

Mám možnosť skúšať pre Vás najlepšiu pekáreň na trhu – Sana- inteligentná domáca pekáreň typ exclusive. Okrem tejto majú v ponuke Basic a Standard. Rozdiel medzi nimi si viete pozrieť na stránke predajcu Sana.

Jedine Exclusive má bagetovač a tempehovač. Keďže mám veľmi rada fermentovaný syr tempeh, táto funkcia pekárne ma nadchla a určite skoro skúsim.

 

 

 

Pekáreň je vhodná pre všetkých tých, čo sa nechcú zdržiavať a nebaví ich s cestom robiť rukami. Občas to vidím na kurzoch, že mi prídu kočky, čo síce chcú jesť dobrý a zdravý chlebík ale veľmi ich nenadchýna  postup kváskového pečenia.

Tu je to jednoduché, žiadne misky a umývanie niečoho navyše. Všetko si viete navážiť priamo do tej istej nádoby. Dokonca tam viete nechať rozkvasiť kvások. Veru naozaj pohodlné.

Nádoby môžu byť tiež dva typy: Antikorová, ktorá je súčasťou aj Exclusive balenia a teflónová. Súčasťou balenia je aj ihlový teplomer, ktorý zvykne mať posledné slovo pri pečení chlebíka. Ak v najchladnejšej časti chleba nameriate  95 stupňov, chlieb je hotový. Pri malých chleboch treba občas znižovať teplotu pečenia alebo čas, čo nám tiež vie napovedať tento teplomer.

Mne sa veľmi pozdáva, že pár krát si vyskúšate piecť svoj obľúbený chlieb a potom už len zadávate hodnoty do pekárne. Resp., zvolíte program pečenia, ktorý si vaša pekáreň pamätá. Kľudne Vám dá upiecť chlebík aj dcéra alebo mama, keď im napíšete postup. Takto to rieši kamarátka, ktorá začala opäť pracovať na plný úväzok ale kváskového chlebíka sa nechcú vzdať.  Mama vždy naváži potrebné suroviny a pekáreň zapne a večer ich víta voňavý chlieb.

Výhodou tejto pekárničky je možnosť nastaviť si teplotu pečenia – čo sa pri tých klasických pekárňach nedá. Čiže, ak potrebujete chlebík pre menšie deti alebo starších ľudí – nie s tuhou a chrumkavou kôrkou, viete nastaviť šetrnejší čas pečenia. V návode sú popísané rôzne možnosti. Ja odporúčam piecť prvé minúty na vyšššej teplote (okolo 160 stupňov) a neskôr dopekať radšej dlhší čas na 130 stupňoch.

Základný recept na cca 800 g kváskový chlebík:

 280 g  rozkvasu (ten oživím tým, že z chladničky vezmeme skvások a do neho pridáme 150 g múky a 150 ml vody a necháme cez noc na linke v teple rozkvasiť, zvyšok odložíme do chladničky na ďalšie pečenie),

12 g soli,

5 g mletej rasce,

260 g  dvojzrnnej  pšeničnej celozrnnej múky “Emmer” dmBio

50 g pohánkovej celozrnnej múky dmBio

60 g ovsených otrúb dmBio

280 ml vody

 

Kváskový chlebík z pekárne SANA

 

Suroviny dáme do nádoby na pečenie a spustíme vhodný program. Dá sa nastavovať čas kysnutia ale hlavne teplota, čiže sa tu dá experimentovať a časovať na dve kysnutia a aj na dve pečenia. Môžete nastaviť na počiatočné pečenie vyššiu teplotu, na druhé pečenie teplotu zvýšiť. Výhodou je, že ak si raz nájdete recept, čo funguje a Vám vyhovuje, tak si ho pekáreň uloží a vy už len zapnete tlačítko. Po pár hodinách Vás doma privíta skvelá vôňa čerstvo upečeného chleba.

Kváskový chlebík z pekárne SANA

 

Pekáreň má úsporné sklenené sklíčka – pokrievky, ktoré sa dávajú po hnetení a zabraňujú úniku tepla a tým pádom skracujú dobu pečenia. Povrch chleba je potom jemnejší a čas pečenia sa skráti až o neuveriteľnú jednu tretinu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Súčasťou exclusive modelu je aj bagetková forma – na 4 ks menších bagiet. Už sa teším, kedy aj tú vyskúšam. Samozrejme, dám vedieť, ako to dopadlo.

Foto: Denisa Potičná

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :