Ako pripraviť chlebové pivné žemličky? Veľmi rada používam do chlebíka aj pivo, čím tmavšie a silnejšie však použijete, tým bude cesto hutnejšie. A nebojte sa, pivo tu vôbec nebudete cítiť. Ak nemáte pivo, môžete použiť minerálku.
Na jeseň v čase tekvice môžeme namiesto tekutiny použiť tekvicové pyré. Žemličky budú krásne sfarbené do oranžova.
Chlebové pivné žemličky – recept: asi na 8 menších kúskov
Štartér
1 lyžica materského ražného kvásku
100 g ražnej celozrnnej múky
110 ml vody
Cesto
180 g aktívneho kvásku
40 g olivového oleja (môže byť aj maslo)
200 g špaldovej chlebovej múky
50 g ražnej chlebovej múky
160 ml piva (alebo minerálky)
6-8 g soli (kľudne ochutnajte cesto)
Suroviny zmiešame, aby sa dobre spojili. Necháme v mise dve hodiny, počas tejto doby preložíme cesto 2x.
Cesto dáme na pohánkovou múkou pomúčenú dosku, vypracujeme bochník prekladaním a krátkym hnetením. Ak sa nám cesto lepí, pomúčime si ruky alebo môžeme pracovať tiež s naolejovanými rukami. Vytvarujeme žemličky, spojom ich dávame dole na plech. Ak ich chceme mať posypané zmesou napr. vločiek, sezamu a maku, postriekame vrch žemličky a vložím do semienok a ono sa to tým prilepí. Preložíme na plech s papierom na pečenie a prikryjeme utierkou. Necháme ešte podkysnúť, kým nezväčšia trošku svoj objem. Sila každého kvásku je iná, treba mať skúsenosť. U mňa to bolo asi 1 hodinu.
Pečieme v dobre rozohriatej rúre, na horúcom plechu asi 25-30 minút. Záleží od vlastností rúry.