Slivkový pie je náš rodinný najobľúbenejší koláč. Aj všetkých našich návštev.
Každý rok si plním mraziak balíkmi so slivkami, presne ich mám navážené na tento koláčik – 500 g. A robíme si ním radosť celú zimu.
Spraviť cesto je rýchlovka, napriek tomu ho mávam niekedy v chladničke pár dní alebo v mraziaku. Keď sa mi ohlási návšteva alebo prídu chute, som pripravená. 🙂
Slivkový pie – recept:
150 g celozrnnej špaldovej múky
40 g mletých mandlí alebo aj iných orechov, výborný je aj s lieskovými orieškami
1 vajíčko, 1 lyžica studenej vody
90 g oleja – alsan, maslo alebo kokosový olej
1 lyžica trstinového cukru
štipka soli.
Náplň: aspoň 500 g čerstvých sliviek, môžu byť aj mrazené, s kompótom sa mi koláč už tak nepáči
perníkové korenie
Postup:
Cesto vypracovať a nechať v chladničke aspoň hodinu.
Cesto rozvaľkáme na kruh cca 25-30 cm, potriem ho figovým džemom/najlepšie bez cukru/ – okraje nechať voľné, aspoň 3 cm. Na džem položíme slivky poprášené korením do perníkov. Prehrnieme konce cesta centimeter cez náplň, mierne pritlačíme, aby sa záhyby zlepili. Okraje potierame vodou a posypeme troškou trstinového cukru. Budeme mať krásne chrumkavý kraj. 🙂
Pečieme asi 30 až 35 minút na 200 stupňoch.
Foto: Michaela Neumannová
Food styling: Zuzana Haláková