Zdravé pečenie

Štedrák priam milujem. Poriadna nálož všetkého, čo môžem – veeeľa maku, orechov, tvarohu. A mňamkové cesto. Nie kysnuté. Viem, že sa štedrák robieva najčastejšie kysnutý, len ja nemám rada kysnuté cesto na druhý, tretí deň. Tento koláčik môžete mať aj viac dní, stále vám bude chutiť.  Keď ho chcem mať na Štedrý večer  čerstvý, spravím ho deň predtým a dám do chladničky. Ráno len vyberiem a dám piecť a mám bez roboty vôňu koláčika v dome.

Štedrák

 

 

 

 

 

 

 

Cesto:

400 g špaldovej celozrnnej múky

100 g pomletých mandlí

230 g masla

120 g sladidla

1 vajíčko, 1 źĺtko

2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva

Cesto nechám aspoň hodinu v chlade, zatiaľ si pripravím plnky.

Štedrák

Plnka:

  • maková

aspoň 250 g maku pomletého – aj viac by mohlo byť, slivkový lekvár 50 g, citrónová kôra, voda alebo rastlinné mlieko od oka, pol sáčku vanilkového pudingu, sladidlo podľa potreby, krátko povariť.

  • orechová

250 g pomletých orechov, sladidlo cca 70 g, citrónová kôra, voda alebo rastlinné mlieko – vždy dávam od oka, len aby som dostala nejakú stredne hustú plnku a minútku povariť.

  • tvarohová

250 g tvarohu, hrozienka, 1 vajíčko, pravá vanilka,sladidlo, cca 70 g. Túto plnku len zamiešať, nevariť.

Cesto som si rozdelila na štyri časti, jedna z nich trošku menšia, tú použijeme na vrchnú vrstvu vytvorenú z pásikov cesta.  Vyvaľkala som si kruh o niečo väčší ako forma (21 cm), lebo spodná vrstva sa dáva aj po bokoch. Na spodné cesto som dala vychladnutú makovú plnku, na ňu vyvaľkaný kruh vo veľkosti formy, na to orechovú plnku a zasa cesto.  Nakoniec ide tvarohová plnka a na ňu z tej najmenšej časti cesta pásiky na ozdobu.

Piekla som zhruba 45 minút na 180 tich stupňoch.

Pri servírovaní môžete ešte jemne pocukrovať.

Štedrák

 

 

 

 

 

 

Foto: Denisa Potičná, Styling: Zuzana Haláková

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :