Polentovo – špaldový koláč s ricottou a rôznym drobným ovocím, sladený javorovým alebo ryžovým sirupom.
Ak máte možnosť kúpiť ricottu, voľte radšej túto možnosť ako tvaroh – ricotta je syrovátkový syr. Polentovo – špaldový koláč bude krehkejší, jemnejší a zdravší. Syrovátka je totiž lepšie stráviteľná forma bielkovín.
Z ovocia sa hodí rôzne drobné ovocie – maliny, černice, čučoriedky, ak máte veľa na záhrade, nešetrite. Dobrý je aj s pridanými marhuľami.
Recept:
50 g špaldovej celozrnnej krupice dmBio /môže byť aj pšenová krupica, vtedy budeme mať výborný bezlepkový koláčik/
50 g kukuričnej instantnej polenty dmBio
2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
1 lyžička pravej vanilky
1 ricotta alebo tvaroh
60 g masla alebo rastlinného tuku Alsan
1 veľké “šťastné” vajíčko 🙂
70 až 100 ml sirupu – podľa chuti a podľa kyslosti použitého ovocia
2 lyžice citrónovej šťavy
ovocie – asi 300 až 350 g
Všetky suroviny okrem ovocia dám do misy a vyšľahám ručným šľahačom. Potom zľahka pridám ovocie.Tortovú formu 22 cm alebo menší plech vymastím maslom a vysypem kokosovou múčkou, nalejem cesto a pečieme asi 30 minút na 180 stupňoch. Ak by ste chceli vyšší koláčik, odporúčam formu menšiu, cca 16 cm.
Foto: Lucia Ho-Chí, styling: Zuzana Haláková