Aj vy máte doma všakovaké múky? Mňa veľmi baví mať doma všetky možné exotické múky, do lineckých som použila makadámovú múku makadámovélinecke a do druhého receptu, ktorý nájdete na konci, tiež arašidovú a banánovú. Obe sú prirodzene bezlepkové.
A tu sú rôzne možnosti lineckého:
Makové špaldové
100 g makovej múky alebo pomletého maku,
60 g vlašských orechov mletých,
150 g celozrnnej špaldovej múky (v prípade bezlepkových koláčikov môžete dať iba pohánkovú múku, alebo kombináciu bezlepkových múk – 50 g pohánkovej, 50 g cirokovej a 50 g tapiokovej)
80 g sladidla,
kôra z bio citróna a trošku šťavy,
vanilka,
1 žĺtok, (v prípade bezlepkových múk dávam 1 celé vajíčko)
120 g masla,
Deťom som zlepovala nutellou, aby mali radosť, inak domácim ríbezľovým džemom a poliala alebo namočila do čokolády s vysokým obsahom kakaa. Alebo môžete lepiť ešte aj makovou plnkou – mak zmiešaný s vodou a pudingovým práškom, osladený so slivkovým lekvárom alebo ďatľovým sirupom.
Bezlepkové orechové
60 g mandľovej múky,
140 g pohánkovej múky,
50 g tapiokovej múky /môžete nahradiť buď pohánkovou alebo bezlepkovou zmesou Schär/,
70 g sladidla – mne tu chutil veľmi kokosový cukor
vanilka,
50 g mletých vlašských orechov,
125 g masla,
1 vajíčko,
štipka mletej škorice.
Zlepila som ich plnkou z orechov, kokosového oleja, rumu a čokolády. Keď nedáte čokoládu, osladiť môžete okrem rôznych sladidiel ako agáve, ďatľový sirup aj tzv. superfoods – lucuma.