Zdravé pečenie

🌍 Veľkonočné koláče vo svete – aké dobroty sa pečú za hranicami?

Veľká noc je sviatok plný symboliky, tradícií a vôní. A čo by to bolo za sviatky bez sladkých dobrôt? Rôzne krajiny majú svoje jedinečné recepty, ktoré sa dedili z generácie na generáciu. Poďme sa spolu pozrieť, čo sa pečie vo svete – možno objavíš inšpiráciu pre svoj tohtoročný veľkonočný stôl.


🇮🇹 Taliansko – Colomba di Pasqua

„Veľkonočná holubica“ je nadýchaný koláč podobný panettone, ale má tvar holubice – symbolu mieru a Ducha Svätého. Obsahuje kandizované ovocie, posýpa sa mandľami a cukrovou polevou. Tradične sa pečie vo veľkých formách a často sa daruje ako dar.


🇬🇷 Grécko – Tsoureki

Sladký chlebový koláč s jemnou citrusovou a vanilkovou vôňou, často ochutený mastichou (živicou zo stromu pistácie) alebo mahlebom (korenie z kôstok višní). V strede bývajú zapichnuté červené vajíčka – symbol Kristovej krvi.


🇬🇧 Anglicko – Hot Cross Buns

Malé sladké žemličky s hrozienkami a korením (škorica, muškátový oriešok) sú známe krížikom na vrchu. Pôvodne sa jedli na Veľký piatok. Symbolika kríža je jasná, ale žemličky sú také chutné, že sa dnes jedia celé sviatky.


🇷🇺 Rusko / Ukrajina – Paska

Bohatý koláč pečený do výšky v okrúhlej forme, zdobený polevou a symbolmi ako kríž alebo písmená X.B. (Christos Voskres). Zvyčajne obsahuje maslo, vajcia, hrozienka a niekedy aj tvaroh. Jedáva sa spolu s varenými vajíčkami a klobásou.


🇵🇱 Poľsko – Mazurek

Plochý, sladký koláč s krehkým základom a bohatou polevou – napríklad karamelovou, orechovou či čokoládovou. Zdobí sa sušeným ovocím alebo orieškami do dekoratívnych vzorov. Nielen chutí, ale aj krásne vyzerá.


🇸🇰 Slovensko – tradičný baranček & bábovka

U nás sú najčastejšie barančeky z piškótového alebo maslového cesta a sviatočné bábovky. Čoraz viac ľudí však experimentuje s veľkonočnými verziami cheesecakov, mrkvových koláčov či plnených tartov.


V mojom milovanom Španielsku je Veľká noc (Semana Santa) veľmi dôležitým náboženským sviatkom, a to sa odzrkadľuje aj na ich sviatočnej kuchyni. Sladkosti sú tam jednoduché, ale plné chuti. Tu sú najtypickejšie veľkonočné dobroty v Španielsku:


🇪🇸 1. Torrijas

Najznámejší veľkonočný dezert v Španielsku!
Ide o španielsku verziu french toastu – starší chlieb sa namočí do mlieka s cukrom a škoricou, potom do vajíčka a vypráža sa na panvici. Niekedy sa dochucuje vínom, medom alebo citrónovou kôrou. Obľúbené najmä v Andalúzii.

📝 Zaujímavosť: Torrijas majú historické korene v stredoveku – slúžili aj ako sýte jedlo pre ženy po pôrode!


🇪🇸 2. Mona de Pascua

Tradičný koláč z Katalánska a Valencie, ktorý sa daruje krstným deťom.
Základom je sladké kysnuté cesto alebo piškótový koláč, často bohato zdobený čokoládovými figúrkami, vajíčkami (aj čokoládovými), niekedy aj šľahačkou alebo ovocím.
Symbolizuje koniec pôstu a návrat k oslavám.


🇪🇸 3. Rosquillas de Semana Santa

Malé vyprážané šišky alebo sušienky (niečo medzi donutmi a lineckým), ochutené anízom, citrónom a posypané cukrom. Rôzne regióny majú svoje vlastné verzie.


🇪🇸 4. Pestiños

Typické pre Andalúziu – drobné smažené kúsky cesta, často dochutené anízom, škoricou a obalené v mede alebo cukre. Výborne sa hodia ku káve po obede počas sviatkov.


A čo urobiť tento rok inak?

Ak si chceš túto Veľkú noc spestriť, čo tak skúsiť niektorý z týchto koláčov? Alebo dať tradičnému barančekovi nový šat – napríklad kváskový? Aj ja rada prepájam tradičné s novým, a preto tento rok pečiem mrkvový koláč s citrusovou polevou a makové linecké s lemon curd.

Ak sa vám páči recept, poteším sa zdieľaniu
Mohlo by sa vám páčiť :
Poštovné zdarma pri nákupe nad 80.00