Táto torta, resp. pôvodne cheesecake vznikol preto, že čoraz viac ľudí nemôže mliečne produkty. A keďže mám veľmi rada tofu, tak som ho konečne použila na vytvorenie tohoto chutného vegánskeho banánového cheesecaku – či skôr tofu caku.
Recept:
Korpus: 150 g kvalitných sušienok – ja používam rôzne od firmy Natural Jihlava – sú sladené ryžovým sirupom, bez lepku, vajec a mlieka. Inak, veľmi chutné sú aj Zuzanky z Lidlu, len obsahujú stužené tuky, cukor… viem, že niekedy je tých informácií veľa, čo kúpiť na zdravšie pečenie, preto niekedy odporúčam tieto, že však tá trochu korpusu neublíži. 🙂
2 lyžice kakaa, 30 g tuku – alsan alebo kokosový olej.
Keksíky rozdrvíme, zmiešame s tukom a kakaom a vzniknutú hmotu natlačíme do tortovej formy na dno a dáme do chladu. Na dobu, kým si pripravíme plnku.
Plnka:
2 kusy tofu – použila som obyčajné slovenské biele, nie to ázijské jemné
1 vanilkový bio puding – prášok, neuvarený
1 vajíčko – alebo pri vegánskej verzii pridať ešte banán alebo vanilkový puding
4 banány alebo podľa chuti ( ja som chcela, aby to bolo naozaj sladké, keď sa tam nepridáva žiadny cukor)
citrónová šťava z jedného citrónu, pol lyžičky vanilkovej esencie v prášku
Všetky suroviny pomixujeme (aby sa to dobre pomixovalo, od oka som pridala doma urobené mandľové mlieko) a vylejeme na korpus, na ktorý som ešte nakrájala jeden banán na kolieska. Banánov nie je nikdy dosť! 🙂
Pečieme asi 40 minút – na spodok rúry dáme starý plech s vodou a koláč môžete dať buď do toho plechu s vodou alebo na mriežku vyššie. Po upečení som ho ešte ako každý cheesecake, nechala v zatvorenej rúre minimálne hodinu, potom šup do chladničky, aby som mohla dať polevu.
Poleva:
od oka – kakao, kakaové maslo – ak nemáte, tak kokosový olej a banán na osladenie,pridala som aj doma robené mandľové mlieko